HOORN – De Hoornse sterrenkok Lucas Rive is woensdag 25 december overleden na een kort ziekbed. Hij runde samen met zijn vrouw het gelijknamige restaurant aan de Oude Doelenkade in Hoorn. Dit maakte Les Patrons Cuisiniers, de culinaire vereniging waarvan hij ook lid was vandaag bekend. Hij is 57-jaar geworden.
Frank Visser, de voorzitter van de vereniging omschrijft Rive als een goed leermeester met oog voor kwaliteit. “Lucas was een meester in het vertalen van zijn liefde voor koken naar uitgebalanceerde smaaksensaties: verrassend en vooruitstrevend. Ook ver buiten onze landsgrenzen speelde hij zich in de kijker. Op zijn 27ste mochtLucas zich de jongste tweesterrenchef van ons land noemen.”
‘Dat ik hier in Hoorn mag staan en dat het gaat zoals het gaat, is een verademing. Ik geniet er elke dag van’
Lucas Rive (1962-2019)
Van Bokkedoorns naar Hoorn
Riva was ruim 27 jaar verbonden aan restaurant De Bokkedoorns in Overveen waarvan 22 jaar lang twee met Michelinsterren op zijn naam. In 2013 opende hij een eigen restaurant samen met zijn echtgenote Deborah in Hoorn. “Hun informele haute cuisine restaurant Lucas Rive werd binnen vijf maanden beloond met een Michelinster”, aldus Visser.
Sterren en gasten
“Voor Lucas waren het niet de lijstjes en de sterren die telden, maar de waardering van zijn gasten, die hij een onvergetelijke avond wilde bezorgen”, vervolgt Visser. “Zijn enorme passie en betrokkenheid en de bruggen die hij heeft weten te slaan voor het vak, zullen wij op onze beurt nooit vergeten. Een groot vakman en meester is niet meer.”