Dolf Denk Door is een maandelijkse column van Dolf Kloosterziel werkzaam voor MKB Nederland en MKB Amsterdam
12 maart 2016 – Column Dolf Kloosterziel: Talent
Paniek op de arbeidsmarkt is er niet. Toch werd het woord in de mond genomen tijdens het BNR Gangmakers debat in het Afas stadion op woensdag 9 maart. Niet terechte als je het mij vraagt. Tekorten op de arbeidsmarkt zijn vervelend. We moeten er ons tot het uiterste toe inspannen om die te voorkomen en op te lossen. Maar van paniek moet spraken zijn als de volgende Lehman Brothers omvalt. Dat zal bij een volgende crisis dan waarschijnlijk een partij zijn die zijn schuldenlast niet meer kan torsen, een hele grote partij.
Maar wat is er nu precies aan de hand op de arbeidsmarkt.
Maar wat is er nu precies aan de hand op de arbeidsmarkt. Zijn daar tekorten? Ja en nee. Er zitten nog altijd heel wat mensen thuis. Mensen die hard zoeken naar een nieuwe job. Maar tegelijkertijd is duidelijk dat steeds meer bedrijven moeite hebben bij het vinden van mensen voor de vacatures die zijn hebben. Dat laatste zet een rem op de economische ontwikkeling van de regio. En dat is natuurlijk doodzonde. Maar het probleem op de arbeidsmarkt is niet een tekort maar vooral een mismatch.
Waar liggen die problemen? Naast mismatches in heel specifieke branches of zelfs bedrijven zijn twee grotere mismatches aan te wijzen. Dat is een mismatch tussen het aanbod van technische vacatures en mensen met een technische achtergrond en tussen ICT vacatures en mensen met een ICT achtergrond. Daar naast lijkt het voor een aantal bedrijven lastig om vooral functies waarvoor hogere opleidingen gevraagd worden in te vullen. In de genoemde sectoren zijn te weinig mensen opgeleid. Daardoor ontstaat een mismatch tussen vraag en aanbod. Bedrijven kunnen echter niet sturen op welke opleidingen worden gekozen door jongeren. Ook voor onderwijsinstellingen is het lastig om sturing te geven aan welke opleiding worden gekozen. Toch zou daar het perspectief van het bedrijfsleven wel wat meer centraal mogen staan.
Dat moet natuurlijk wel van twee kanten komen.
Dat moet natuurlijk wel van twee kanten komen. Dus ook bedrijven moeten zich meer gaan interesseren voor het onderwijs. Maar voor mij is de docente de sleutel. Die zou ik vaker in bedrijven willen zien, die kan lijnen leggen tussen bedrijven en de opleiding, die kan de theorie verbinden met de praktijk en die kan beïnvloeden welke weg talent bewandelt. Het onderwijs moet docenten dan wel meer vrijheid bieden en dat lijkt heel erg lastig. Ik vrees dan ook dat oplossingen suboptimaal zullen blijven en vooral bij bedrijven vandaan zullen komen.
De arbeidsmarkt is buitengewoon complex, de plank mis slaan is aanmerkelijk makkelijker dan de spijker op de kop te raken. Toch kan veilig worden gesteld dat elke stap die de match verbeterd tussen vraag en aanbod een goed is. En die stappen kunnen alleen in gezamenlijkheid worden gezet door bedrijven en het onderwijs, dicht bij de praktijk. Reden voor paniek is er daarbij niet, wel een noodzaak voor actie.
Dolf Kloosterziel