[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/206055232″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]
Sandra Smit is manager van de Westfriese Uitdaging. Elke derde zaterdag van de maand maakt zij voor Westfriesland in Bedrijf een column over ondernemen en de Westfriese Uitdaging.
Zaterdag 16 mei 2015 – Column Sandra Smit: Feminisme
Als ik op Hemelvaartsdag mijn computer opensla, zie ik een nieuwsbrief binnenkomen. In een impuls druk ik op ‘delete’, maar ik maak de actie ongedaan. Om één of andere reden ben ik toch nieuwsgierig naar de inhoud. De titel is ‘Balanced Feminism’ en gaat over het feit dat het feminisme uit de 20e eeuw nog geen alternatief opgeleverd heeft voor de patriarchische maatschappij: de maatschappij waarin de mannen de macht in handen hebben (geschreven door Anja Beerepoot). Het artikel boeit me en ik lees het uit.
Persoonlijk ben ik niet van het type feminist.
Als ik 1,5 uur later met een vriendin afspreek en vraag hoe haar onlangs gemaakte reis is geweest, begint zij precies over dit onderwerp. Hoe bizar! Ik zeg altijd: “Toeval bestaat niet!” Het thema hangt duidelijk in de lucht. Zeker als je erbij optelt dat ik deelneem aan een zogenoemde Pionierstraining, waar dit ook onderwerp van gesprek is.
Maar waar gaat het dan over? Waarom is het zo belangrijk om feminisme in een nieuwe vorm te gieten? Waar is het goed voor? Persoonlijk ben ik niet van het type feminist. Maar inmiddels raak ik wel doordrongen van het feit dat de wereld redelijk uit balans is en dat we daar met elkaar iets aan mogen doen. Als ik in het trendrapport van Adjiedj Bakas lees dat de 80 rijkste particulieren samen evenveel vermogen hebben als ongeveer 50 procent van de wereldbevolking bij elkaar, dan weet ik zeker dat het aardig scheef zit in de wereld. Dat we met elkaar iets te doen hebben om de balans te herstellen en de ongelijkheid te verminderen.
Maar hoe doen we dat dan? In het artikel wordt de bekende psycholoog Mihaly Csikszentmihaly aangehaald. Hij geeft aan dat als je jouw talent kunt combineren met jouw doel in het leven, je dan de juiste voedingsbodem hebt voor een collectieve sprong voorwaarts naar een cultuur van gelijkheid. Een cultuur waarin ideeën en bijdragen van alle mensen waarde heeft.
Door met elkaar bij te dragen aan een socialer leefklimaat.
Ik geloof dat we hierin met elkaar nog wel de nodige stappen te maken hebben. Maar ik geloof ook dat we met de Westfriese Uitdaging een mooie eerste stap zetten in het verbeteren van die balans. Door met elkaar bij te dragen aan een socialer leefklimaat. Door mensen met een beperking kansen te bieden, door mensen in een achterstandspositie een stap vooruit te helpen, door bedrijven te verbinden aan maatschappelijke vraagstukken en met elkaar te kijken hoe we Westfriesland een beetje mooier kunnen maken. Hoe we op kleine schaal een beweging kunnen maken in het verkrijgen van deze verbeterde balans.
Zo ben ik dan ook super blij met bedrijven die ons benaderen met de vraag of er projecten zijn waaraan zij hun steentje kunnen bijdragen. Om hun betrokkenheid vorm te geven. Een mooi voorbeeld hiervan is de pilot die we vanaf volgende week met Hero Business Solutions, de Bootcamp company en het buurtinitiatief Kick mee! starten. Vanaf 21 mei wordt er in de Hemmerven 3x een wekelijks swimmingbootcamp georganiseerd voor kinderen, waarbij deelname gratis is en iedereen kan en mag meedoen! Op het gebied van herverdeling van gelden en kansen, lijkt dit me een mooie start.
En als we met zoveel plezier en zoveel enthousiasme kunnen werken aan een betere balans, dan moet het toch gaan lukken?