REGIO – Het huizenmarktherstel maakt even een pas op de plaats. In augustus werden ongeveer evenveel woningen verkocht als een half jaar geleden. In de maanden daarvoor steeg het aantal verkopen nog flink. Na 8 maanden van stijging zijn ook de prijzen gestabiliseerd. Toch blijven de vooruitzichten positief. Nergens in Europa is het sentiment over de woningmarkt zo sterk verbeterd als in Nederland, meldt het ING Economisch Bureau op haar website. Zaterdag is de NVM open huizendag in bijna geheel Nederland.
De vraag zal aantrekken bij een dalend aanbod. Hierdoor verwacht het ING Economisch Bureau dat huizenprijzen in 2015 gemiddeld met 2% zullen stijgen. Ook consumenten zijn positief over huizenprijzen in de toekomst.
Minder woningen te koop
Wel worden al geruime tijd meer woningen verkocht dan dat er nieuwe woningen te koop worden gezet. Hierdoor neemt het reservoir aan te koop staande woningen af. In september stonden er 207 duizend huizen te koop, 10% minder dan een jaar geleden. Met name in de grote steden is het aanbod flink gedaald: in Amsterdam zelfs met meer dan een kwart (27%). In de hoofdstad staan nu 5900 woningen te koop, tegen 8100 vorig jaar. Door het dalende aanbod herwinnen verkopers ‘macht’ op kopers. Kopers hebben immers minder woningen waaruit zij kunnen kiezen.
Betaalbaarheid fors toegenomen
Terwijl het aanbod daalt, zal de vraag van starters op de woningmarkt aantrekken. Ten eerste is de betaalbaarheid van koopwoningen in recente jaren fors toegenomen. Een gemiddeld huis kost bijna 20% minder dan voor de crisis, terwijl ook de hypotheekrente op een zeer laag niveau ligt. Daarnaast zien veel potentiële kopers hun inkomen weer wat stijgen. Door deze ontwikkelingen zijn de hypotheeklasten fors gedaald. Bij een gemiddeld koophuis en huishoudinkomen bedragen de lasten (over de gehele looptijd) bij een annuïteitenhypotheek nu zo’n 18% van het huishoudinkomen. Dat is minder dan het langjarig gemiddelde van 20%.
Nederlanders realistisch over huizenprijzen
Nederlanders zijn optimistisch, maar wel realistisch. Slechts één op de tien (11%) is het eens met de stelling dat ‘huizenprijzen nooit dalen’. Nergens in Europa is dit aandeel zo laag. Blijkbaar is het overgrote deel van de Nederlanders (89%) tijdens de crisis door schade en schande wijs geworden. Met de recente huizenprijsdalingen nog vers in het geheugen is het voor hen duidelijk dat huizen niet altijd in waarde stijgen, maar ook wel eens dalen. In andere landen lijkt de mythe van eeuwig durende huizenprijzen echter nog springlevend. Zo gelooft in België en Frankrijk meer dan de helft van de mensen dat huizenprijzen nooit dalen.
Zaterdagmiddag 4 oktober tussen 17.00-18.00 in het radioprogramma Westfriesland in Bedrijf een interview met enkele NVM makelaars over de huizenmarkt in hun regio.