AMSTERDAM – Vanavond om 18.00 uur Nederlandse tijd speelt het Nederlands elftal tegen Australië. Voor ruim één op de zes respondenten (18%) op de ING Vraag van Vandaag is dit een reden om minder uren te werken.
De meeste vroege vertrekkers nemen hier niet officieel vrij voor op. Een klein deel (6%) werkt vandaag juist langer. Zo zullen sommige barkeepers misschien overuren draaien. Driekwart van de respondenten (76%) werkt evenveel uren als normaal, aldus het bericht op de website van de ING.
15 miljoen aan loonkosten
Wanneer 13% van de Nederlandse werknemers vandaag daadwerkelijk eerder naar huis gaat zonder vrij te nemen (en dit niet op een ander moment compenseert), kost dat werkgevers in totaal zo’n 15 miljoen euro aan loonkosten.
Niet ‘ik’ maar andere leveren minder prestaties
De eigen prestaties op het werk worden niet door het WK beïnvloed, aldus 89% van de respondenten. Slechts 7% geeft aan dat de eigen prestaties afnemen door het WK. 4% denkt door het WK juist beter te presteren. Het WK heeft volgens respondenten meer invloed op de productiviteit van anderen dan op henzelf. Meer dan één op de vijf (22%) denkt dat anderen door het WK minder goed presteren.
Toegenomen vertrouwen
Belangrijke gebeurtenissen als een WK-titel kunnen tijdelijk van invloed zijn op het consumentenvertrouwen. Het blije gevoel dat veel mensen van de titel krijgen vertaalt zich namelijk ook in hun kijk op de economie en bereidheid om geld uit te geven, blijkt uit eerder onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Dit effect is wel van tijdelijke aard. Het vertrouwen in de economie onder de respondenten op de ING Vraag van Vandaag laat nu al 12 maanden op een rij een verbetering zien. Het aantal pessimisten overtreft het aantal optimisten nog wel, maar ze verliezen zichtbaar terrein. Momenteel zijn vier van de tien respondenten (38%) negatief over de economie. Een jaar geleden waren dit er ruim twee keer zoveel (79%).
Foto via wikimedia.org/Arvedui89