HOORN – Deen heeft onlangs een pand aangekocht in Harderwijk. Of dit ook een Deen supermarkt gaat worden ligt aan het meewerken van de gemeente. Het zou dan wel de eerste vestiging zijn in Gelderland. Fons Deen doet in een interview in weekblad Elsevier van 6 juli 2013 nog meer interessante uitspraken. Ook over mogelijke acquisitie.
Omzetcijfers van Deen zijn spaarzaam. Maar met trotst vertelt hij in het interview dat deze 700 miljoen euro is. Het bedrijf is in 80 jaar tijd gegroeid van zijn beide ouders Cornelis en Cornelia Deen in 1933 naar 6200 medewerkers in 2013. Dit jaar investeert Deen 18 miljoen in nieuwe en bestaande winkels. Het geld komt uit de eigen kasstromen. Hij is blij geen gestress te hebben met banken voor de financiering van vastgoed.
Fons Deen, nu 66 jaar, neemt voorlopig nog geen afscheid. Hij vindt het werken in de supermarkt nog steeds te mooi om te stoppen. Regelmatig loopt hij met een opnamerecorder in zijn eigen winkel, maar ook in die van de concurrentie, en neemt dan zijn aantekeningen in geluid op.
Zijn rol in het bedrijf ligt nu bij het vastgoed en bij de holding die het geld beheert, of zoals Fons Deen het zegt: “De bewaarder van de schatkist.” De aankoop van winkels is vaak een gok. Meestal worden er panden gekocht waarop nog geen vergunning zit voor een levensmiddelenzaak. En met die vergunningen en daarmee gemeenten botert het niet altijd. “Je ontwikkelt in dit land makkelijker een foute coffeeshop dan een supermarkt,” aldus Fons Deen. Veel gemeenten werken vergunningen tegen om overbewinkeling, teveel foodmeters, in buurten en straten te voorkomen.
Een voorbeeld van een verkeerde keuze in vastgoed noemt hij zijn grootste mislukking. Zo kocht Fons Deen in 2008 een oud postsorteercentrum in Schagen, nu ruim 5 jaar later is hij nog bezig met de gemeente om het van de grond te krijgen. De Deen in Obdam in een voormalige café duurde zelfs negen jaar.
Het overnemen van bestaande winkels lijkt met bovenstaande voorbeelden een makkelijkere optie. In het interview doet hij daarover een vage uitspraak. “Misschien komt er een kans om een andere keten over te nemen.”
Dat Deen pas recent een webwinkel heeft vind Fons Deen niet raar. Hij ziet in de branche weinig webwinkels die winstgevend zijn. Hij ziet wel mogelijkheden in een alternatieve vorm van bezorgservice. Mail je boodschappenlijstje en wij zetten het ’s middags klaar als u langs komt. Een latent idee wat wellicht ooit het levenslicht gaat zien.
Het nadeel van familiebedrijven kan zijn dat je ook buiten het werk over werk blijft praten. Een oplossing hiervoor is door zijn vrouw ingesteld. Fons Deen in het interview: “We mogen bij een familiefeestjes een kwartier over het bedrijf praten mag maar geen seconde langer. Daarna gaan we over de buren roddelen.”
Het gehele interview is te lezen in de Elsevier van 6 juli 2013. Natuurlijk ook te koop tussen de tijdschriften bij Deen Supermarkten, maar ook bij de concurrenten.
Update: Dinsdag 16 juli stond er ook een interview met Fons Deen in de Telegraaf.