• Home
  • Zakelijk
    • alkmaarinbedrijf
    • noordkopinbedrijf
    • waterlandinbedrijf
    • Westfrieslandinbedrijf
  • Nieuws
    • AlkmaarRegio
    • NoordkopRegio
    • WaterlandRegio
    • WestfrieslandRegio
  • Verdieping
    • Columns
    • Starter vd Week
    • Radio
  • Agenda
  • Regio vacatures
  • Contact
ZakelijkNHN
  • Home
  • Nieuws
    • NHNregio
    • AlkmaarRegio
    • NoordkopRegio
    • WestfrieslandRegio
    • WaterlandRegio
  • Zakelijk
    • ZakelijkNHN
    • Alkmaarinbedrijf
    • Noordkopinbedrijf
    • Waterlandinbedrijf
    • Westfrieslandinbedrijf
  • Verdieping
    • Column
    • Regio vacatures
  • Contact
No Result
View All Result
  • Home
  • Nieuws
    • NHNregio
    • AlkmaarRegio
    • NoordkopRegio
    • WestfrieslandRegio
    • WaterlandRegio
  • Zakelijk
    • ZakelijkNHN
    • Alkmaarinbedrijf
    • Noordkopinbedrijf
    • Waterlandinbedrijf
    • Westfrieslandinbedrijf
  • Verdieping
    • Column
    • Regio vacatures
  • Contact
No Result
View All Result
ZakelijkNHN
No Result
View All Result

Sterrenkoks stralen in Collegetour

Redactie Door Redactie
17 oktober 2018
in Westfriesland
0
Sterrenkoks stralen in Collegetour
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

HOORN – Het was uitverkocht, maandag 15 oktober in het voormalig kantongerecht aan het Grote Oost. Ondernemers, vooral uit de horeca, waren gekomen voor de Collegetour met Lucas Rive (restaurant Lucas Rive) en Michel van der Kroft (’t Nonnetje). De presentatie van de college tour werd gedaan door Robert-Jan Knook.

Tekening van een kok

Lucas komt niet uit een koksgezin. Maar toch wist hij al op jonge leeftijd dat hij kok wilde worden. Hij heeft nog steeds een tekening van een kok, die hij zelf maakte in de tweede klas van de lagere school. Hij denkt dat hij het vooral aan zijn moeder te danken heeft: “Mijn moeder besteedde veel aandacht aan het eten.” Toen hij zijn ouders vertelde dat hij kok wilde worden keken ze hem eerst even vreemd aan. Hij moest eerst maar eens de Mavo doen. Als hij daarna nog steeds kok wilde worden, kon hij dat alsnog doen. En na veel gezeur en gedrang, vooral van Lucas’ kant, mocht hij dan eindelijk naar de Horeca vakschool.

Viswinkel en palingrokerij

Bij Michel ging dat heel anders. Hij had als tiener een bijbaan bij zijn oom in de viswinkel en palingrokerij. Hij maakte daar de vis schoon en reed bestellingen rond. Michel: “Mijn ouders vonden het wel een goed idee dat ik daar ging werken. Ik was toen hyperactief (nu nog steeds eigenlijk wel), wat ze nu waarschijnlijk ADHD zouden noemen.” Michel ging naar de LTS en daar deed het vak koken en serveren zijn hart echt sneller kloppen. Hoewel hij veel had geleerd in de viswinkel van zijn oom, hard werken, mentaliteit van aanpakken, werd koken echt zijn vak.

ADVERTISEMENT

Internationale carrière

Beide sterrenkoks hebben een carrière in het buitenland gehad. Zo ging Michel naar Zwitserland, waar hij de fijne kneepjes van het vak leerde kennen èn de liefde van zijn leven, Céu. Lucas heeft in België gewerkt. Hij woonde toen al samen met zíjn liefde van zijn leven. Iedere week ging hij op en neer naar de zuiderburen, met zijn vrouw Deborah als stabiele thuisbasis: “Het is zijn passie, dus dat ging gewoon voor.”

Specialiteit

De specialiteit van Michel was altijd de terrine van ganzenlever, maar tegenwoordig noemt hij een andere specialiteit. Michel: “Deze specialiteit is opgedragen aan de liefde van mijn leven, mijn gezin die offers moet brengen en die mij begrijpen en mij steunen. Het gerecht is ravioli met lopende schapenkaas uit de regio waar Céu is geboren. Iedereen die het gerecht proeft is geraakt door zowel het verhaal als de smaak.” Na zijn ode klinkt een luid applaus uit de zaal. Om vervolgens in lachen uit te barsten wanneer Robert-Jan Knook opmerkt ‘en Lucas, wat is jouw specialiteit?’ Wanneer de zaal weer wat bedaard is, beantwoordt Lucas glimlachend de vraag: “Iedereen denkt vaak dat mijn specialiteit orgaanvlees is, zwezerik, nieren, hersenen. Aan de ene kant ben ik daar wel blij mee. Vanuit het hele land komen ze naar Hoorn om zwezerik te komen eten. Maar het is soms ook wel een dingetje, veel vrouwen houden niet van orgaanvlees. Ik denk dat mijn specialiteit vooral de eenvoud is. Het hoofdingrediënt moet goed naar voren komen en alles erom heen is opbouwend.”

Advies aan elkaar

Tot slot hebben de sterrenkoks nog een collegiaal en kameraadschappelijk advies aan elkaar. Lucas: “Denk goed om je gezin en om je eigen lichaam. En af en toe een biertje op Lappendag!” Michel ziet Lucas als een voorbeeld voor jonge koks: “Verbind je aan een opleiding, het LucasRive College.”

Ondernemend West-Friesland

Ondernemend West-Friesland is het platform voor ondernemende West-Friezen. Ondernemers Robert-Jan Knook (ANP/BNR) en Rob van Loon (Events Holland) geloven dat het delen van kennis ondernemers sterker maakt. Vanuit dit concept organiseren zij regelmatig netwerkevents met interessante sprekers op inspirerende locaties.

Tags: collegetourFeaturedkoks
Previous Post

Westfriese bedrijven finalist bij NHN Business Awards 2018

Next Post

Westfries Ondernemersgala op 14 februari 2019; ‘Hart voor Ondernemers’

Next Post
Westfries Ondernemersgala op 14 februari 2019; ‘Hart voor Ondernemers’

Westfries Ondernemersgala op 14 februari 2019; 'Hart voor Ondernemers'

Recente berichten

  • Geriant viert 25-jarig bestaan met focus op toekomst van dementiezorg
  • Dit zijn de 30 genomineerden voor Beste Onderneming van Noord-Holland 2025
  • Van bakfiets tot Europese bloemenspecialist: de nieuwe generatie Jong neemt het roer over
  • Gratis met de bus voor automobilisten in Noord-Holland-Noord; ‘alternatief uitproberen’
  • Kraakman BV breidt dealernetwerk uit na faillissement GroeNoord
[INSERT_ELEMENTOR id="231479"]
  • Home
  • Nieuws
  • Zakelijk
  • Verdieping
  • Contact

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • Home
  • Nieuws
    • NHNregio
    • AlkmaarRegio
    • NoordkopRegio
    • WestfrieslandRegio
    • WaterlandRegio
  • Zakelijk
    • ZakelijkNHN
    • Alkmaarinbedrijf
    • Noordkopinbedrijf
    • Waterlandinbedrijf
    • Westfrieslandinbedrijf
  • Verdieping
    • Column
    • Regio vacatures
  • Contact

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.