Column Niels Krommenhoek: Jonge Ondernemers serieus nemen?
Op jonge leeftijd ondernemen is in. In 2017 waren er in Nederland maar liefst 2273 minderjarige ondernemers. Volgens de wet ben je tot je 18e handelingsonbekwaam. De discussie of je jonge ondernemers wel of niet serieus moet nemen, wordt voor mijn gevoel gelukkig minder. Er komen ook steeds meer wedstrijden en verkiezingen voor jonge ondernemers met goede ideeën. Op jonge leeftijd zelfstandig zijn betekent met weinig geld klanten en leveranciers overtuigen dat je een serieuze zaak bent gestart. Jonge ondernemers werden in het algemeen vroeger niet heel serieus genomen. Zou je niet liever eerst een baan nemen? Je bent jong, waarschijnlijk onervaren, waarom zou je nou meteen de lat zo hoog leggen? Financiering is voor jonge ondernemers ook vaak lastig. Heb je nog geen opleiding? Hoe weet je dan wat je moet doen? Je bent nog student zeker? Jij bent nog geen eens 18 dus waarom zou ik zaken met je doen? Nou, welkom in 2018, er is internet en in de huidige digitale wereld zijn ze vaak ondernemend, snel en handig. Daarnaast zijn jongeren vaak creatiever.
Ik kan geen reden bedenken waarom je een ondernemer niet serieus moet nemen, jong of oud. Jonge ondernemers van vandaag zijn ambitieus, leergierig en staan te popelen om hun bedrijf te starten en vooral te laten groeien. Het is vaak niet zo dat ze geen baan kunnen vinden en daarom gaan ondernemen, nee ze hebben een passie en een uniek product of dienst. Of ze willen gewoon niet voor een baas werken, ze weten het vaak beter. Zij zijn in feite de nieuwe generatie en de toekomst van morgen: jonge innovators die mogelijk nieuwe werkgelegenheid creëren. Bij de KvK was ik vaak ook onder de indruk van een bijzonder idee als het een jong iemand betrof. Je krijgt vragen als jong persoon, maar ook meer respect. Natuurlijk blijft een eigen bedrijf een sprong in het diepe, maar jonge ondernemers willen zich vaak nog meer bewijzen dan ouderen, ook al hebben ze minder levenservaring. Als je start verdien je vaak nog niet veel. Voor de jonge ondernemers is dat niet erg, omdat ze nog geen gezin of koophuis hebben. Als het mis gaat, dan heb je in ieder geval laten zien dat je ondernemend bent, wat voor werkgevers weer een voordeel is. Ook al hebben mensen een mening over je, je hebt vaak een gunfactor. Dus respect en je maakt sneller contact.
Mensen zijn onder de indruk van wat je doet. Ik vind het juist prachtig als iemand op jonge leeftijd een goed idee heeft of iets met zijn passie gaat doen. Je moet je echter wel kunnen meten aan je gesprekspartners en klanten. Veel jongeren hebben eigenlijk niets te verliezen. Je moet de stap durven zetten. Het lijkt wel soms dat wanneer er minder druk op staat om snel geld te verdienen, het succes eerder komt. De jeugd heeft een onaangetaste blik. Zij kunnen nog leren van fouten en een start als ondernemer staat goed op je C.V. of het nou een succes wordt of een flop. Als je als jonge ondernemer iets begint, win je dus altijd, zelfs als je verliest!