13 november 2023 – Column Gerben H. Bakker: Stokbrood etiquette
Vanmorgen was de badkamerdeur op het slot. Voor menigeen met opgroeiende kinderen zal dit een bekend fenomeen zijn. Voor mij is het echter wennen. In mijn badkamer loopt doorgaans het hele gezin in en uit. Naast de eigen kinderen heeft dit jaar echter ook een buitenlandse studente haar intrek genomen in huize Bakker. Een enthousiaste jongedame uit Wallonië om precies te zijn. Zij heeft ook nog eens de gewoonte om onder de douche de klanken van de Franstalige popartieste Angèle luidkeels mee te zingen. Mijn wens om de tanden te poetsen bleek aan dovenmansoren gericht.
Waar begin je aan? zult u denken. Een langdurige gast in huis vergt inderdaad een behoorlijke inspanning in tijd, energie en geld. Ook trekt het een behoorlijke wissel om het ‘normale’ gezinsleven en wordt behoorlijk wat privacy ingeleverd. Mijn tanden zijn nog steeds niet gepoetst.
‘Ronduit hilarisch was het voor mijn kinderen te horen dat de leerlingen naast hun tafel in de houding gaan staan als de docent de klas betreedt’.
Toch is het wel degelijk interessant om de plek op te zoeken waar het schuurt. Je kunt namelijk de hele wereld bereizen om de blik te verruimen en cultuur op te snuiven maar via deze weg ook gewoon in huis halen. Het biedt een interessant venster op het leven van de ander. Zo is ons wel duidelijk geworden dat de jeugd in Belgique keurig is opgevoed en als vanzelfsprekend huishoudelijke taken oppakt. Ja, hier kunnen mijn kinderen wat van leren.
Het is ook wel nodig als beide ouders voltijd werken en er een boerenbedrijf in de familie is. Een totaal andere wereld dan de mijne. Ronduit hilarisch was het voor mijn kinderen te horen dat de leerlingen daar naast hun tafel in de houding gaan staan als de docent de klas betreedt. Zo leren wij heel wat bij van deze adolescente. Van het verbeteren van onze Franse uitspraak tot de etiquette van het eten van stokbrood. Zo snijd je niet maar breek je, smeer je er nooit iets op maar gebruik je het wel om middels ‘saucer’ je bord na de maaltijd schoon te maken.
‘Door een kijkje in de keuken te nemen bij de ander kun je leren van elkaars ervaringen en handelen’.
Ook professioneel gezien kan een uitwisseling een zeer nuttige ervaring zijn. Door een kijkje in de keuken te nemen bij de ander kun je leren van elkaars ervaringen en handelen. Wat op de ene plaats werkt kan op een andere plaats een mislukking zijn. Het stelt vanzelfsprekendheid ter discussie en is een goede prikkel voor je aanpassingsvermogen.
Na het succes met onze onderwijsregio TechniekPact West-Friesland is mij gevraagd ervaring uit te wisselen met de regio Kop van Noord-Holland. Als kwartiermaker aldaar neem ik de onderwijsinstellingen mee in hoe wij hier als onderwijs, bedrijfsleven en overheid tot vruchtbare samenwerking zijn gekomen. De noodzaak is er. Zo noem ik haar torenhoge ambities op het gebied van duurzame energie maar ook de gigantische krimp van de beroepsbevolking die aanstaande is. Mij wacht ook een kennismaking met de maritieme sector waaronder de Koninklijke Marine en de onderwijsclusters in Schagen en Den Helder. Aan uitdaging geen gebrek.
Ik ben benieuwd of hier culinair ook nog wat te beleven valt. Doodzonde dat de visafslag in Den Helder de deuren heeft gesloten.