INGEZONDEN MEDEDELING – Steeds meer bedrijven die services aanbieden, doen dit op basis van het ‘no cure no pay’-principe. Je kunt het bijvoorbeeld zien bij advocaten en incassobureaus. Wat dit precies is en wat het inhoudt, vertellen we je in dit artikel.
Deze Engelse term betekent letterlijk vertaald “geen oplossing, geen betaling”. Met andere woorden: als er geen oplossing is voor de service waarvoor je die persoon inhuurt, dan wordt hij/zij niet betaald. Dit is dus helemaal anders dan wat we over het algemeen gewoon zijn bij diensten. De meeste diensten hebben een ‘inspanningsverplichting’. Dit betekent dat er wordt betaald voor het feit dat een dienst wordt uitgevoerd. No cure no pay werkt niet zo. Hier geldt een ‘resultaatverplichting’. Enkel bij het behalen van een resultaat, wordt er betaald.
Welke sectoren gebruiken resultaatverplichting?
In steeds meer sectoren wordt no cure no pay aangeboden. Veel incassobureaus bieden deze dienst al enkele jaren aan. Als je op zoek bent naar een incassobureau in Nederland, kun je vaak kiezen tussen een ‘flat fee’ en ‘no cure no pay’. De tweede optie is hierbij erg populair, omdat je weet dat het incassobureau alles op alles zal zetten om jouw zaak af te ronden. Als het hen immers niet lukt om jouw geld te innen, verdienen zij ook geen geld! Sowieso zijn de incassobureau kosten voor de debiteur, maar het is toch fijn om te weten dat ze hard hun best doen om jouw case af te ronden.
Ook zie je de laatste jaren steeds meer advocaten die no cure no pay als een betaalmethode aanbieden, maar enkel bij advocaten gespecialiseerd in letselschade en overlijdensschade. Dit heeft een reden: in de advocatuur zijn prijsafspraken verboden, behalve in die specifieke branche. Dit heeft een reden: sommige rechtzoekenden komen niet in aanmerking voor subsidies (op basis van de Wet van de rechtsbijstand), waardoor ze de kosten van juridische bijstand niet kunnen betalen. Met een no cure no pay advocaat, kunnen ze toch een rechtszaak aanspannen.
Daarnaast bieden makelaars en recruiters ook steeds vaker deze dienst aan. In dat geval betaal je enkel als de recruiter de ideale kandidaat kan vinden of als de makelaar jouw woning voor een mooi bedrag kan verkopen.
Is het een goed idee om te kiezen voor no cure no pay?
Dit is een beetje afhankelijk van de sector en van de situatie. Zeker in de incassowereld is dit altijd een goed idee. Toch raden we aan om altijd heel kritisch je contract te lezen – je wilt immers weten wie er betaalt en hoeveel procent je betaalt aan je advocaat/recruiter/makelaar. Soms is een ‘flat fee’ voordeliger!