HOORN/DEN HELDER – Zorginstellingen Vrijwaard en Omring hebben van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een vergunning gekregen tot overname van Vrijwaard. Hiermee kan de bestuurlijke fusie verder worden voorbereid. Als de fusie definitief is betekent dit dat Vrijwaard en HulpThuis Vrijwaard als een zelfstandig onderdeel binnen Omring gaan functioneren.
De noodzakelijke voorwaarde die de ACM heeft verbonden aan de fusie is dat drie Vrijwaard-locaties overgedragen moeten worden aan een andere zorgorganisatie. Volgens de ACM zou er anders een te grote zorgaanbieder in Den Helder ontstaan. Bij Vrijwaard was de financiële positie op de lange termijn kwetsbaar, mede door noodzakelijke investeringen. Door de overname door Omring kan de kwalitatieve zorg gecontinueerd worden.
Vergroting regio
Hiermee vergroot de Omring haar werkgebied. Van Westfriesland, de Kop van Noord-Holland en Texel komen daar de locaties van Vrijwaard in regio Den Helder bij. Behalve de locaties Ten Anker, Parkzicht en Lyceumhof. Deze worden overgedragen aan een andere zorgorganisatie, in overeenstemming met de voorwaarde van de ACM.
‘Niet zo gewild’
“De overdracht van deze drie locaties naar een andere zorginstelling hebben wij niet zo gewild, maar om een faillissement te voorkomen hebben wij uiteindelijk ingestemd met deze eis van de ACM. Medewerkers van de locaties gaan mee over naar de andere zorgorganisatie. Wij doen er uiteraard alles aan om dit proces voor de betreffende cliënten en medewerkers zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen”. Gedurende deze periode blijft Vrijwaard zorg leveren, zegt Vrijwaard-bestuurder Nettie Saarloos.
‘Na lange tijd nu duidelijkheid’
Los van de teleurstelling over de gedwongen overdracht van deze locaties, zijn Omring en Vrijwaard opgelucht dat er na een lange tijd nu eindelijk verder gewerkt kan worden aan het voorbereiden van de fusie. Voordat de ACM een vergunning gaf, heeft ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aangegeven akkoord te zijn met de fusie. Verder hebben onder meer verzekeraar VGZ en de gemeente Den Helder aangegeven de fusie te steunen. De ondernemingsraden en cliëntenraden van Vrijwaard en Omring hebben al in een eerder stadium positief advies afgegeven.
‘Financiële positie kwetsbaar’
De gesprekken over de bestuurlijke fusie zijn twee jaar geleden gestart op initiatief van Vrijwaard. Met als reden een veranderende zorgvraag van cliënten, een toename in eisen die worden gesteld aan de kwaliteit van zorg en bedrijfsvoering en een structureel tekort op de arbeidsmarkt. Daarnaast geven beide partijen aan dat de financiële positie van Vrijwaard uiterst kwetsbaar was en nam de druk toe om de vereiste investeringen te (kunnen blijven) doen. Deze combinatie van ontwikkelingen bracht Vrijwaard tot de conclusie dat een bestuurlijke fusie met Omring zou bijdragen aan een toekomstbestendige koers.
Perfectief voor Vrijwaard
Jolanda Buwalda, voorzitter Raad van Bestuur Omring: “Omring is dit proces ingegaan vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid bij de continuïteit van zorg in de Kop van Noord-Holland en we zullen met die overtuiging nu aan het werk gaan om de toekomst van Vrijwaard perspectief te geven, ook voor de locaties die we zo goed mogelijk in andere handen moeten brengen.”
Over Vrijwaard en Omring
Vrijwaard is actief in de ouderenzorg in Den Helder met diverse woonzorglocaties en een cliënt gedreven visie. De zorg en dienstverlening van Vrijwaard is van grote betekenis voor de inwoners van de regio Den Helder. Omring is een robuuste zorgorganisatie met een lange historie in deze regio en werkt al langer op basis van de missie ‘samen de beste zorg dichtbij’, met Vrijwaard en andere partners op het gebied van zorg en dienstverlening. Tegelijkertijd is dit een regio waar de bevolking krimpt en de vergrijzing duidelijk zichtbaar is. Om ook in de toekomst goede zorg aan inwoners van Den Helder te kunnen bieden is samenwerking en vernieuwing in wonen, zorg en welzijn cruciaal.