Telkens wanneer er een nieuwe cryptomunt op de markt wordt gebracht, wordt het al even snel met de roulette vergeleken. Een louter speculatief middel waarbij men gokt om rijk te worden, zo omschrijft men het dan. Het is opvallend dat dergelijke vergelijkingen na de aankondiging van Facebook haar munt, de Libra, uitblijven. En dat hoeft geen toeval te heten. Want in de praktijk staat de Libra los van het speculatieve. Echter kunnen we het misschien wel vergelijken met de ons zo bekende Friese staartklok.
Een onderliggende waarde
Bitcoins, Litecoins en andere cryptomunten zijn er gewoon. Ze vertegenwoordigen maximaal een aantal digitale ééntjes en nullen. In tegenstelling tot andere cryptomunten vertegenwoordigt de Libra wel degelijk iets. Het gaat om monetaire valuta en overheidsobligaties. Dat heeft het ook met de Friese staartklok, die ooit in elke woning terug te vinden was, gemeen. Want ook de Friese staartklok heeft wel degelijk een meerwaarde te bieden en dit zowel decoratief als praktisch. Derhalve valt de Libra veel beter met zo’n Friese staartklok te vergelijken dan met een ordinair spelletje roulette.
Succes afhankelijk van de markt
Met zijn onderliggende waarde noemt men de Libra een stablecoin. De waarde van de Libra moet dan ook min of meer constant blijven. En dat is toch wel een verschil met de Friese staartklok die ooit voor duizenden euro’s door antiquairs werd aangeprezen, maar vandaag de dag voor een fractie van die prijs op de vlooienmarkt terug te vinden is.
Toch is waarde meer dan alleen de marktwaarde. Want de echte waarde van de Libra gaat natuurlijk verscholen achter haar toepassingen. Wanneer je met jouw Libra’s geen broodje kan kopen, niet even kan tanken of zoonlief zijn snuistergeld niet met een enkele klik kan verzenden, is de Libra op het einde van de rit waardeloos. En het is daarin dat we wel de vergelijking met de Friese staartklok kunnen maken: hoewel de Friese staartklok er goed uitziet en het een knap staaltje mechaniek herbergt, bleek het uiteindelijk toch maar een poenig horloge te zijn. En dus stierf de markt een stille dood. Als een succesvolle introductie uitblijft, loopt de Libra een gelijkaardig risico.
Vertrouwen is cruciaal
De reden waarom andere cryptomunten faalden, had alles te maken met de dagdagelijkse adaptie. Of beter gezegd: met het ontbreken daarvan. Om een echt monetair instrument te worden, moet het immers massaal worden gebruikt. En daarvoor is vertrouwen nodig. Niet voor niets kwamen nationale instanties met waarschuwingen op de proppen en weigerden financiële instellingen de Bitcoin Code betrouwbaar te noemen. Nu niet alleen Facebook maar ook een handvol andere grote bedrijven gezamenlijk met een cryptomunt op de markt komen, lijkt dat vertrouwen wel aanwezig te zijn. Nu durft niemand de cryptomunt neer te sabelen.
Anderzijds blijft het ook dan opletten geblazen. Want ook Friese staartklokken werden destijds in catalogussen van hoogstaande veilinghuizen aangeprezen. De prijzen? Die zouden volgens antiquairs alleen klimmen en blijven klimmen. Ook dat schiep vertrouwen. Toch hielp het de tand des tijds niet te doorstaan.
Over de Libra en de Friese staartklok
Hoewel de Libra een heuse revolutie lijkt te zijn, blijft het toch afwachten geblazen. Het vertrouwen heeft het alvast weten te winnen, maar toch is het nog steeds afhankelijk van de adaptie binnen de internationale context. Zonder adaptie heeft het immers geen waarde en zal het scenario van de Friese staartklok zich waarschijnlijk gewoon herhalen. Met een succesvolle adaptie achter de kiezen? Dan kunnen we een stabiel succesverhaal verwachten, te vergelijken met de meerwaarde van PayPal en andere online betaaldiensten.