Kopen op krediet is ook in de regio West Friesland geen ongewone zaak en ook bedrijven lenen er op los. Vele duizenden streekgenoten lenen wel eens voor een aankoop. Rood staan op bankrekeningen is daarbij de meest voorkomende kredietvorm. Daarnaast is ook het gebruik van creditcards de afgelopen decennia in onze regio toegenomen. Creditcards worden vooral gebruikt om betrekkelijk kleine aankopen tot hooguit enkele duizenden euro’s te kunnen financieren. Gaat het echter om grotere investeringen die niet in één keer betaald kunnen worden, dan kan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet een passende leenoptie zijn.
Voor- en nadelen van doorlopend krediet
Wie een doorlopend krediet afsluit, komt met de geldverstrekker een maximaal te lenen bedrag overeen, waarna de ontvanger van het krediet naar eigen inzicht mag bepalen hoe dat beschikbare kredietbedrag gebruikt wordt. Zo is het mogelijk om in één keer het volledige kredietbedrag voor een specifiek doel te benutten, maar kan het beschikbare krediet ook in kleinere gedeeltes worden opgenomen. Het aangename van een doorlopend krediet is dat alles wat afgelost is desgewenst ook weer meteen beschikbaar komt als nieuwe kredietruimte. Deze prettige eigenschap kan echter ook een valkuil vormen voor mensen die niet de ijzeren discipline hebben om het uitstaande krediet volledig af te lossen. Door telkens opnieuw krediet op te nemen komt er in principe nooit een einde aan dit type geldlening. Binnen de branche zijn er eerder dit jaar inmiddels weliswaar regels opgesteld die bepalen dat een nieuw afgesloten doorlopend krediet binnen vijftien jaar volledig afgelost moet zijn, maar de manier waarop de consument die aflossing uiteindelijk moet regelen staat niet vast.
Persoonlijke leningen als veiligere kredietvorm
Vanwege het risico dat consumenten eindeloos lang aan hun doorlopende krediet vast blijven zitten, is dit leenproduct ook niet bepaald geliefd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Vandaar dat deze organisatie geldverstrekkers steeds intensiever aanspoort om alleen nog maar persoonlijke leningen aan hun klanten te verstrekken. Bij een persoonlijke lening gaat het namelijk altijd om een vast leenbedrag, een vaste looptijd en vast rentepercentage, zodat de kredietnemer precies weet waar hij of zij aan toe is. Bij deze leenvorm kunnen afgeloste bedragen ook niet opnieuw opgenomen worden, waardoor de uitstaande schuld door de jaren heen ook echt wordt afgebouwd.
Opmars van doelgroepleningen
De veranderde regels rondom de maximale aflossingstermijn van een doorlopend krediet hebben mede tot gevolg dat deze leenvorm steeds meer het karakter van persoonlijke leningen begint te krijgen. De verwachting is dan ook dat doorlopende kredieten om die reden de komende jaren steeds meer uit de gratie zullen raken. Persoonlijke leningen die voor specifieke doelgroepen of doeleinden bedoeld zijn, zullen de komende jaren daarentegen juist aan terrein winnen. De eerste aanzet voor dit soort leenproducten wordt door de kredietverstrekkers DEFAM en BNP Paribas gegeven, die inmiddels respectievelijk woonleningen en seniorenleningen op de Nederlandse kredietmarkt hebben geïntroduceerd.