HOORN – ‘Respect voor de oorsprong van het Missiehuis’, dit ligt ten volgens De Nijs Projectontwikkeling ten grondslag aan de renovatie- en nieuwbouwplannen. “Wonen, recreëren, leren en verblijven zijn de speerpunten van deze ontwikkeling met een missie”, dus de ontwikkelaar in haar nieuwsbericht, die de ontwikkelaar verspreide nadat de Hoornse gemeenteraad dinsdagavond het bestemmingsplan had goedgekeurd.
Amare et Servire
In liefde dienen. Dat was de lijfspreuk van de missionarissen die hier, in harmonie met elkaar en vrijwel geheel zelfvoorzienend, werden klaargestoomd voor hun hogere doel: het wereldwijd prediken van het evangelie. Met de bijbehorende symboliek is in 1927 het Missiehuis ‘met open armen naar de samenleving’ gerealiseerd. Nadat het geloof zijn dominante plaats in de studiekeuze van jongeren verloor, werd het Missiehuis gebruikt door de Samenwerkende Organisaties WestFriesland. Toen ook zij het pand verlieten, volgde leegstand.
Al in 2005 ging De Nijs de uitdaging aan om de oude luister terug te brengen in een nieuwe verblijfsfunctie voor het complete landgoed. De Hoornse raad heeft nu ingestemd met de definitieve bestemming waarmee het Missiehuis een nieuwe woonplek wordt, met de kapel als het kloppend hart. Hiervoor is horecabestemming verkregen.
Monumentaal en modern in balans
Met de zorgvuldige inrichting van het landgoed aan de Blauwe Berg worden monumentale waarden en moderne nieuwbouw met elkaar in balans gebracht. Architect Rudy Uytenhaak tekende voor de nieuwbouw vier woongebouwen waarmee meer dan 100 appartementen op het terrein gerealiseerd kunnen worden. Het streven van de gemeente, en het Rijk, naar gasloze woonwijken wordt hier direct in praktijk gebracht. Conform de wens van de Hoornse raad wordt een deel van de parkeerplaatsen ondergronds gebracht.
Landschapsarchitect Copijn richtte zich op de, eveneens monumentale, tuinen van het complex en schetste een hoogwaardige verblijfplaats die aansluit bij de bestaande gebouwen van het Clusiuscollege, Westfries Archief, de sportvelden en het achterliggende Van der Valkhotel. Geen strak aangelegd park maar een uitgekiende invulling met waterpartijen, kruidenruigte en bosschages. Grasvelden en, soms zeldzame, bomen benadrukken het historische karakter van de omgeving.
Het vastgestelde bestemmingsplan weerspiegelt de sereniteit van weleer. In de ogen van de projectontwikkelaar uit Warmenhuizen moet Het Missiehuis een plek worden om te wonen, te studeren, te ontspannen en elkaar te ontmoeten.
Definitief ontwerp en oplevering
De Nijs gaat de plannen verder uitwerken in een definitief ontwerp en verwacht na de zomer met de verkoop te kunnen starten en aansluitend misschien nog dit jaar te kunnen starten met de bouw. De verwachte oplevering is in de tweede helft van 2020.