Niels Krommenhoek is coördinator Ondernemerschap bij ROC Horizon College in Hoorn en Purmerend. Vanaf december 2017 plaatsen wij elke laatste week van de maand zijn column.
24 februari 2018 – Column Niels Krommenhoek: ZZP’er in ongewisse!
ZZP’er zijn, dat valt niet altijd mee. Zelfstandig zonder poen, zelfstandig zonder pensioen, zelfstandig zonder plan, zelfstandig zonder product: we hebben ze allemaal wel eens voorbij horen komen. Het leven van een ZZP’er gaat niet over rozen, toch?
Niet iedereen is ZZP’er voor zijn of haar plezier en het valt niet mee om alles zelf te moeten regelen. In mijn beleving worden ook een aantal mensen noodgedwongen ZZP’er, omdat men geen baan in loondienst krijgt aangeboden. Ze hebben vaak gewoon geen andere keuze. De opdrachtgever/werkgever heeft iemand nodig, maar dan wel zonder er aan vast te zitten. Veel zelfstandigen hebben niks geregeld voor hun pensioen en arbeidsongeschiktheid; te duur. Eerst maar eens ondernemen: klanten vinden en een stabiel inkomen zien te krijgen.
Veel ZZP’ers verdienen gewoon te weinig. Een verplichte pensioenregeling vanuit de overheid zit er misschien aan te komen, maar als ondernemer moet je toch juist vrijheid hebben om iets wel of niet te doen? Kortom het is niet altijd makkelijk om zelfstandige te zijn. Lees ik vorige week dat de WET DBA door de fiscus niet gehandhaafd gaat worden. Die nieuwe wet, die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, weet u nog? Die wet die beter zou zijn dan de VAR verklaring. De wet die zou zorgen voor echte ondernemers en geen nep zelfstandigen. Die bijna twee jaar oude wet zou per 1 juli eindelijk gehandhaafd worden. Maar omdat er problemen zijn, wordt het gedoogbeleid verlengd tot 1 januari 2020.
Problemen hoor ik u zeggen? Ja problemen bij de fiscus, beste mensen.
Problemen hoor ik u zeggen? Ja problemen bij de fiscus, beste mensen. Oftewel de ZZP’er blijft voorlopig nog even in ongewisse, omdat de belastingdienst niet weet wat men nou moet met die miljoen zelfstandigen. Dat betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes krijgen. De fiscus had het terechte vermoeden dat een deel van hen eigenlijk verkapte werknemers zijn. Maar dan zonder pensioenopbouw, ontslagbescherming en sociale verzekeringen en met duizenden euro’s aan fiscaal voordeel.
De VAR verklaring die er was om dit tegen te gaan voldeed niet. Er zou wat beters komen, een modelovereenkomst. De wet DBA dus. Vanaf het begin heb ik me al af gevraagd hoe ze dit gaan aanpakken en of ze capaciteit hebben om al die contracten te gaan controleren. De fiscus heeft er een ware poppenkast van gemaakt, want een serieus deel van de bevolking (lees hardwerkende zzp’ers) dreigt nog jarenlang in onzekerheid te zitten. De wet is een gedrocht gebleken, mensen verlangen terug naar de VAR verklaring, dat zegt wel genoeg. ZZP’ers hebben recht op rust en duidelijkheid nietwaar?
De regels voor ZZP’ers vormen al best lang een hoofdpijndossier. Leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker!? Om ongelukken en misverstanden te voorkomen, wil het kabinet daar nu dus ruim de tijd voor nemen. Best een afgang! Had de VAR verklaring dan gehouden, totdat je zeker weet dat je wat beters hebt. Van uitstel komt afstel. ZZP’ers, voorlopig lekker doormodderen, er is toch geen duidelijkheid!
Jullie hebben in feite geen last van de wet, want je krijgt geen boete. Dus doe waar je goed in bent: ondernemen en je vak uitoefenen!