Niels Krommenhoek is coördinator Ondernemerschap bij ROC Horizon College in Hoorn en Purmerend. Vanaf december 2017 plaatsen wij elke laatste week van de maand zijn column.
27 januari 2018 – Column Niels Krommenhoek: Onderwijs en bedrijfsleven kunnen niet zonder elkaar
Het is een veelgehoorde klacht uit het bedrijfsleven: opleidingen die niet goed aansluiten bij de behoefte van de ondernemers. Het ritme en cultuur tussen onderwijs en ondernemers mogen dan van elkaar verschillen, maar ik denk dat de samenwerking tussen het beroepsonderwijs en bedrijfsleven een echte must is. Men heeft elkaar keihard nodig!
De verbinding leggen tussen scholing en de praktijk wordt steeds belangrijker. Naar mijn mening kunnen talenten nog dichterbij de praktijk worden gebracht. Dat houdt in dat bedrijven samenwerken met het onderwijs en denken aan bijvoorbeeld een Supermarkt Academy of een Techniek Academy. Leerlingen gedurende hun opleiding zoveel mogelijk kennis laten maken met de praktijk, bijvoorbeeld naast stage ook een meeloop dag bij verschillende ondernemers.
Praktijkleren biedt voordelen voor alle partijen. Studenten kunnen het geleerde direct in de praktijk brengen. Volgens de SER is het zelfs zo dat in een ideale situatie het leerproces samen wordt ontworpen, dus een MBO-instelling en een leerbedrijf. Meer hybride vormen van leren, waarbij het schoolse leren verweven is met leren in de beroepspraktijk. Ik denk dat er structureel overleg moet zijn tussen onderwijs en het bedrijfsleven over de inhoud van de opleidingen. Anders loop je achter en alleen dan zorg je voor opleidingen die zijn afgestemd op de snelle ontwikkelingen in de praktijk.
Docenten hebben over het algemeen een hoge werkdruk en lesgeven is topsport, maar het zou mooi zijn als docenten ook meer in de praktijk gaan kijken, zo weten ze welke ontwikkelingen er zijn en wat dan van hun studenten vraagt. Als leerlingen in een vroeg stadium kennismaken met de praktijk, ontdekken ze wat het werk inhoudt en of ze dit wel leuk vinden. Ik weet zeker dat vrijwel alle studenten praktijkgericht leren motiverend vinden.
Met alle respect: hele dag in een klaslokaal zitten en luisteren of opdrachten maken vinden ze minder spannend dan bij een bedrijf kijken hoe het daar werkt. Scholen worden steeds meer bedrijven en bedrijven steeds meer scholen. Volgens de MBO Raad en de SER zijn het MBO en bedrijfsleven één. Kijk naar de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), wat voor de helft in handen is van het MBO en de andere helft van werkgevers en werknemers.
Het klinkt misschien wat vreemd, maar het is toch mooi als het regionale bedrijfsleven eisen stelt aan het onderwijs. Kortom samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is een must en kan nog beter!