HOORN – Donderdagmiddag 1 februari kwamen ruim 80 ondernemers naar het Breedbandcongres bij Van der Valk in Hoorn. Het thema van de middag, snel en betaalbaar internet, werd georganiseerd door de Westfriese gemeenten en de Westfriese bedrijvengroep en bleek veel ondernemers aan te spreken.
Dagvoorzitter Otto Wijnen nam de bezoekers mee naar tijden toen je nog moest inbellen om verbinding met het internet te krijgen. Die tijden en snelheden moeten nu ver achter ons liggen, want gebleken is dat internet een belangrijk onderdeel is geworden in de gehele bedrijfsvoering.
Cijfers
Waar een gemiddeld huishouden in een nieuwbouwwijk snelheden haalt van 30 Mb/s blijken diverse ondernemers het te moeten doen met maximaal 8 Mb/s. Uit onderzoek van de Stichting Digitale Bereikbaarheid blijkt dat 52% van de onderzochte 3788 bedrijven op 27 bedrijventerreinen aangesloten kunnen worden op een betaalbaar 100Mb/s verbinding. Betaalbaar is 70 tot 150 euro per maand. Zij zullen dan wel de krachten moeten bundelen om dit voor elkaar te krijgen.
Henk Kreft van Stichting Digitale Bereikbaar vertelt over belang van snel en betaalbaar internet en hoe dit in Westfriesland is geregeld.
Missie snel internet
Ondernemer Hans Boukens vertelde bevlogen over zijn jarenlange missie om snel internet te krijgen op Overspoor in Nibbixwoud waar hij met zijn bedrijf Interpromo gevestigd is. Het is hem gelukt, maar de investering kostte uiteindelijk niet alleen veel geld, maar ook veel tijd. “Maar het verwerken van de order duurt nu in plaats van 5 kwartier nog maal 5 minuten”, vertelt Boukens enthousiast. Zijn internetsnelheid is soms tot 100 keer sneller.
Aanjager
Boukens was de soort aanjager die Bashar al Badri zocht. De projectleider van de Westfriese Bedrijvengroep en tevens mede organisator van het congres legt dat uit: “De ondernemer die hard schreeuwt, maar NIET hard hoeft te werken, die zoek ik. Die ondernemer kan de buren mobiliseren en wij ondersteunen hem in de uitvoering met kennis en bij de aanvraag van 10.000 euro subsidie bij de provincie.” Hiervoor zijn speciale voucher beschikbaar die die avond werden uitgedeeld.
Breedbandvoucher
Namens de Westfriese Bedrijvengroep, Provincie Noord Holland en de zeven Westfriese gemeenten had Al Badri vijf 7 breedband voucher meegenomen. “Met deze voucher kan veel werk uit handen worden genomen in het onderzoek naar betaalbaar en snel internet. Op dit moment heb ik nog twee vouchers over die via de Westfriese Bedrijvengroep aan te vragen zijn.” 5 voucher gaan naar nieuwe initiatieven in onder andere Andijk en bij de HOC Hoorn.
‘Langzame weg’
Wethouder Caroline van de Pol van gemeente Koggenland deelde mede dat haar gemeente nu actief is met aanleg van glasvezel tot en met het laatste woonhuis en bedrijf in de uithoeken van de gemeente. De aanleg wordt gestart als na inventarisatie blijkt dat 40% van de bewoners in de gemeente over gaan tot de afname van het abonnement van de leverancier. Veel ondernemers reageerden toch wat jaloers. Zij vulde aan dat het een pilot project is en daarmee haar gemeente voor nu een bevoorrechte positie had. Ook haar ervaring was dat er veel werk vooraf gedaan moet worden voordat het project gerealiseerd is, “Het is een trage weg naar snel internet”, vatte Van de Pol het mooi samen.
Bekijk hier een foto overzicht op Facebook.com/Westfrieslandinbedrijf
REA Westfriesland
De Westfriese gemeenten hebben in 2015 een Regionaal Economische Agenda (REA) opgesteld. Bij een goed vestigingsklimaat voor bedrijven hoort ook een digitale infrastructuur met goed breedband internet. Daarom stellen de gemeenten samen met de provincie Noord Holland een geldbedrag via de REA beschikbaar voor de ondersteuning om te komen tot snel en betaalbaar internet voor bedrijven.