Niels Krommenhoek is coördinator Ondernemerschap bij ROC Horizon College in Hoorn en Purmerend. Vanaf december plaatsen wij elke laatste week van de maand zijn column.
4 december 2017 – Column Niels Krommenhoek: Wanneer ben je succesvol als ondernemer?
Veel startende ondernemers denken dat ze een soort superman in een dure sportwagen en mooi pak moeten zijn om succesvol te zijn. Soms word ik er een beetje moe van. De waarheid is dat er veel wegen naar succes zijn, maar ook dat er schrijnende gevallen zijn van financiële tegenspoed.
Vaak zie je o.a. in het onderwijs voorbeelden van rijke bekende Nederlanders die in riante villa’s wonen en groot zijn geworden met ondernemen. De jongeren van nu krijgen een soms wel heel verwrongen beeld van succes te zien. Natuurlijk is het goed om mooie voorbeelden te tonen en ondernemerschap te stimuleren, maar vergeten we niet de keerzijde te belichten? Sommige zijn zelfs eerst drie keer failliet geweest voordat men succesvol is.
Startups gaan niet de mist in door een tekort aan geld, maar omdat ze vaak te weinig bezig zijn met hun klanten. Er is heel veel aandacht voor die beginfase, geld binnenhalen, maar er wordt te weinig nagedacht over de uitvoering en de volgende stap. De ene ondernemer is de andere niet en de lat wordt niet op dezelfde hoogte gelegd. Gelukkig maar! Iedereen heeft zo zijn dromen en drijfveren en er is op deze vraag dan ook geen vast antwoord te geven.
Moet ondernemerschap aangeboren zijn om succes te hebben?
Moet ondernemerschap aangeboren zijn om succes te hebben? Nee, er zijn ook hele succesvolle ondernemers die in het geheel niet ondernemend zijn. Dus je hoeft helemaal geen geboren ondernemer te zijn om succes te hebben. Ook hoef je geen geboren netwerker of verkoper te zijn. Het maakt het misschien wel allemaal net even iets makkelijker. Maar als je kiest voor een duidelijk onderscheidend product of dienst, is je reputatie en de kwaliteit van je werk belangrijker dan je ondernemende kwaliteiten meen ik.
Ook hebben we te weinig oog voor de factor geluk geloof ik. Ik denk dat het ondernemerschap nog het beste te vergelijken is met topsport. En voor topsporters en ondernemers geldt allebei dat doorzettingsvermogen van belang is, maar dat sommige mensen het allemaal is komen aanwaaien door spelenderwijs oefenen en een aangeboren talent.
Is ondernemerschap te leren of moet het aangeboren zijn?
Is ondernemerschap te leren of moet het aangeboren zijn? Ik denk dat het zeker te leren is, maar hoe komt het dan dat zoveel mensen blijven geloven dat je geboren moet zijn als ondernemer om succesvol te zijn? Op de vraag wanneer je succesvol bent worden diverse antwoorden gegeven las ik onlangs op een forum. Iedereen ziet het anders, voor jongeren is geld een belangrijke drijfveer, voor “oudere” gevestigde ondernemers is het overeind houden van het bedrijf, groeien of rond zien te komen van je passie vaak al succesvol genoeg.
Zelf denk ik als je bedrijf na vijf jaar nog bestaat en je er plezier in hebt en financieel gezond bent, dat je al aardig succesvol bent!