21 januari 2017 – Column Marjolijn Dolle: Maak van een vooroordeel een goed voornemen!
Het nieuwe jaar is begonnen, 2017 is alweer een paar weken onderweg. De kop is eraf. 2017, goede voornemens, verkiezingen, vooroordelen en nepberichten. Actuele onderwerpen genoeg om uit te kiezen!
Wie heeft ze niet? Goede voornemens als er een nieuw jaar begint. Maar de psychologie vertelt ons, dat menig goed voornemen niet ten uitvoer komt, omdat mensen steeds belemmeringen zien om ze uit te voeren. De tip is dan ook: niet wachten op het juiste moment, maar doe het gewoon! Ervaar hoe het voelt om iets te doen, en je blijft het doen is dus het advies.
Goede voornemens: dat zijn eigenlijk ook de verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen. Ze beloven al hun goede voornemens ten uitvoer te brengen, als ze aan de macht komen. Maar de praktijk leert, dat geen partij het alleen voor het zeggen krijgt, en daardoor flink wat water bij de wijn moet doen. Ofwel: een deel van de goede voornemens niet ten uitvoer zal brengen, en zelfs niet meer bespreekbaar stelt.
In de verkiezingsretoriek worden heel wat beloften en aantijgingen gedaan om de stem van de kiezer te winnen. Kijk maar eens naar Amerika: over enkele dagen wordt de nieuwe president geïnaugureerd: Donald Trump, de nachtmerrie van menig democraat en de droom van menig republikein. Over enkele dagen hebben we een wereldleider die grossiert in vooroordelen en nepberichten. Wat hem niet zint, schildert hij af als nepbericht en zijn vooroordelen presenteert hij als ultieme waarheid.
Eigenlijk is een vooroordeel een omgekeerd goed voornemen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar voor beide geldt, dat je iets gewoon moet doen en ervaren om werkelijk te beseffen wat er aan de hand is, of hoe iets voelt.
Bij hoevelen leeft niet het vooroordeel dat mensen vanuit een uitkeringssituatie geen goede werknemers zijn? Dat het een last is om mensen met een beperking in dienst te hebben?
Ik kan maar een ding zeggen: je moet het doen om het te ervaren (klinkt als Cruijff volgens mij!). Dat is de enige manier om vooroordelen weg te halen en goede voornemens uit te voeren.
En echt lieve mensen, deze oproep komt uit de grond van mijn hart: zet vooroordelen opzij, voer de goede voornemens uit en laten we met elkaar zorgen voor die 125.000 extra banen. Dan hebben we echt een inclusieve samenleving…..en dit is geen nepbericht.