Vandaag een nieuwe column van Niels Krommenhoek, Coördinator Ondernemerschap bij het Horizon College in Hoorn
Je eigen bedrijf starten is iets dat veel jongeren als muziek in de oren klinkt. Een groot deel van hen durft echter niet zomaar de daad bij het woord te voegen, zo bleek onlangs uit onderzoek van Tentoo. Opmerkelijk, want een baan in loondienst biedt vandaag de dag toch ook niet veel zekerheid. Ruim de helft vindt de concurrentie te groot en iets minder dan een derde vindt het ondernemingsklimaat niet gunstig genoeg om nu een eigen bedrijf te beginnen.
Een andere reden voor het afhaken is de administratie die erbij komt kijken. Startende ondernemers hebben geen zin om uren aan hun administratie te zitten. Vooral middelbaar opgeleide jongeren willen graag ondernemen. Bij middelbaar opgeleiden is dit 80 procent, bij hoogopgeleiden 65 procent en bij de laagopgeleiden is het animo voor een eigen onderneming het laagst, namelijk 46 procent.
De vraag is altijd hoe representatief een onderzoek is. Maar dat zoveel jongeren dit het liefst zouden willen doen, vind ik niet vreemd. Ondernemen levert veel vrijheid op. Als ondernemer zet je je eigen koers uit, ben je financieel autonoom en heb je het lot vaak in eigen hand. Dat kan inspirerend werken. Bovendien kun je als ondernemer echt boven jezelf uitstijgen, wat weer een kick kan geven.
Nederland heeft jonge ondernemers hard nodig, want veel bedrijven krijgen in de toekomst te maken met opvolgingsproblemen. Het percentage jonge ondernemers (18-24jr) is wel aan het groeien. De uitdaging voor het onderwijs ligt wat mij betreft dan ook vooral in het stimuleren van ondernemerschap en de juiste voorlichting over de voor en nadelen van het werken als zelfstandige.
Beren op de weg zijn er bijna altijd, maar als ze het wel willen en de angst is weg of minder aanwezig, dan zal de drempel echt lager worden om te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld ook parttime ondernemen, een enorme trend. Oriëntatie op ondernemerschap is belangrijk. Is het werken als zelfstandige nou geschikt voor mij en waarom wel of niet? Dus niet zomaar wat doen, maar er zeker van zijn en vervolgens zorgen voor een goede voorbereiding.
Als ondernemer neem je beslissingen. De moeilijkste beslissing is denk ik het daadwerkelijk starten, dus naar de KvK gaan om je start definitief te maken. Daar liggen dus kansen om jongeren hierin te ondersteunen en te begeleiden. Een klankbord: welke drempels zie je nog, hoe kan je die beren op de weg verwijderen of verminderen. Daar ligt de uitdaging. Want zeg nou zelf, het is toch zonde als iemand met een fantastisch idee zich laat tegen houden door angst, die tevens vaak wordt aangepraat.
Alle goede ideeën zouden een kans moeten krijgen, op die manier krijg je een sterke innovatieve economie en een nummer 1 startup land. Kortom ondernemen anno nu hoeft helemaal niet eng, moeilijk of ingewikkeld te zijn. Ondernemen is vooral durven en doen!
Niels Krommenhoek