REGIO – De stichting Bevordering Asbestsanering Agro- en MKB Bedrijfsgebouwen maakt een stappenplan om asbestsanering van boerderijen en (agrarische) bedrijfsgebouwen gezamenlijk aan te pakken. In Nederland zijn ongeveer 130 miljoen m2 asbesthoudende daken en gevelpanelen, waarvan driekwart op boerderijen en (agrarische) bedrijfsgebouwen. De daken verouderen of raken beschadigd, waardoor asbest vrij komt. Het pilotproject in Westfriesland is de startactiviteit van de stichting
Clusteren van werkzaamheden
Het asbest op agrarische daken raakt verouderd en beschadigd. Dit kan risico’s opleveren voor de bedrijfsvoering en de gezondheid. Ria Huisman, voorzitter van de stichting: “Met de stichting willen we het probleem van verwerende asbestdaken op agrarische en MKB bedrijfsgebouwen aanpakken. Hiervoor ontwikkelen we een stappenplan waarin we de asbestsanering en het plaatsen van nieuwe daken clusteren en aanbesteden. Een nieuwe werkwijze voor de sector, die ingezet kan worden voor soortgelijke projecten in Nederland.”
Pilot West-Friesland
Binnen dit project worden asbestsanering en plaatsing van nieuwe daken gerealiseerd door de werkzaamheden te clusteren en aan te besteden. Deze werkwijze is nieuw voor de sector en wordt lopende het project aangepast aan recente ontwikkelingen en inzichten. De resultaten van dit pilotproject, zoals werkwijze, aanbestedingsbestekken, protocollen en communicatiemiddelen, kunnen worden ingezet voor soortgelijke projecten in Nederland. De stichting inventariseert allereerst de belangstelling van ondernemers in Westfriesland voor de verwijdering van asbest.
Zonnepanelen op nieuw dak
Na het plaatsen van een nieuw dak kunnen bovendien zonnepanelen worden geïnstalleerd. Hierdoor wordt een aanzienlijke besparing op energiekosten mogelijk. Voor het plaatsen van zonnepanelen op agrarische daken is een gezamenlijke subsidie van de Provincie Noord-Holland en de EU beschikbaar.
Voormalige bedrijfsgebouwen
Ook particulieren die een voormalig bedrijfsgebouw hebben gekocht waarop zich een asbestdak bevindt, kunnen zich bij deze samenwerking aansluiten. Meer informatie over de werkwijze van de stichting kunt u vinden op de website www.verwijderasbest.nu.